Frica de a nu avea resurse de hrana

Frica de a nu avea resurse de hrana Frica este consecinţa minciunii.  Paisie Aghioritul în Mica filocalie

În esenţă, frica este lipsa credinţei în Dumnezeu. Herbert Harris în Cele 12 legi universale ale succesului

Nu mi-e frică de moarte. Singura mea teamă este să nu mă întorc reîncarnat.  Tupac Shakur

De frica fricii, ne evităm până şi pe noi înşine. George Geafir

Teama este gândul inferiorităţii recunoscute.  Elbert Hubbard

O forma speciala de manifestare a fricii, de a nu avea viitor, este frica de a nu avea resurse de hrana .

A aparut in trecutul indeparatat al existentei noastre, cand resursele de  hrana erau limitate iar procurarea lor presupunea un efort considerabil. Lipsa resurselor sau incapacitatea de efort, insemna moartea.

Asigurarea, protejarea si apararea teritoriului de vinatoare, a avut ca scop asigurarea resurselor de hrana necesare supravetuirii.

Ca forma de manifestare,  avem marcarea teritoriului in regnul animal, la oameni imprejmuirea proprietatii, formarea grupurilor sociale bazate pe avere, proprietati, educatie, scolarizare, s.a. .

Se manifesta prin tendinta de a acumula in principiu, de a acumula hrana la domiciliu, preocuparea excesiva ptr hranire si ritualuri de hranire, cu diferite ocazii, preocuparea pentru a face depozite, cu scop de subzistenta, desi realitatea nu impune acest lucru. Asocierea ritualurilor sociale, profesionale, politice, religioase, cu masa. Ritualul de a aseza la masa pe cineva care vine in vizita, desi situatia nu mai impune. Pentru a constientiza si mai mult aceasta frica, sa ne amintim de  cantitatile imense de produse alimentare care se arunca dupa sarbatori, de prepararea unor mancaruri traditionle, chiar daca nu le mananca nimeni, de prejudecata care spune sa avem mesele pline la inceputul anului, s.a. .

Se manifesta si prin frica de razboaie, de cutremure, cataclisme, frica de moarte ca individ sau specie. Constienta noastra are la baza frica.

Chiar daca avem  mai multe resurse de hrana decat consumam, frica tot se manifesta. Si continua sa ne influenteze viata.

Din trecutul indepartat, frica ne-a calauzit de- a lungul drumului nostru in viata, pana in momentul prezent. Fara aceasta frica nu am fi existat.

Ne-a dat forta de a lupta contra celorlalte specii, care ne amenintau teritoriile de hrana  si limpezimea mintii de a ne apropria si de a ne folosi de acele specii care ne puteau ajuta .

A dus la formarea familiilor, satelor, oraselor, tarilor  si la cultivarea cerealelor, domesticirea si cresterea animalelor. La obtinerea surplusului de hrana si aparitia comertului. La aparitia banilor, a bancilor, la imbunatatirea tehnicilor de obtinerea a hranei. A permis cresterea numarului de oameni, locuitori a planetei. A permis liberalizarea timpului si folosirea acestuia pentru educatie, asimilarea de cunostinte, perfectionarea gandirii, imbunatatirea vietii si a relatiilor.

Lupta pentru a avea resurse de hrana a dus in timp la diminuarea agresivitatii fizice, la manifestarea acesteia prin noi directii si forme, la formarea gandirii umaniste si obtinerea de drepturi, pentru fiecare om.

Fara aceasta lupta pentru resurse,  noi cei care suntem azi, nu am fi putut exista.

Daca la un moment anume a avut un rol pozitiv, in prezent modul de manifestare a acestei frici este in restructurare. Cautam noi forme de manifestare, iar in viitor frica isi va pierde energia  si va disparea.

Vom avea si atunci nevoie de hrana. Obtinerea hranei insa va fi asigurata  prin energia  constientei, a constiintei superioare si mai putin a fricii.

Asigurarea resurselor de hrana va depinde  de nivelul de constiinta, ca reflectare a principiilor universale in constienta noastra.

Constiinta de supravetuire care ne-a condus pana in prezent, incepe sa nu isi mai intareasca formele de manifestare. Constiinta de sine si de ceilalti, constiinta multidimensionala, transcendenta,  va fi imboldul spre cautarea si  gestionarea constienta, nu din frica, a resurselor de hrana.

Sursa de inspiratie: : Cheile Genelor de Richard Rudd.

Psihoterapeut: Dan Dumitru Otrocol

Cabinetul de psihoterapie Psihodad