Cine Suntem ? Perspectiva PNEUMA


respiratie-pneuma

Un client imi spunea despre un episod din viata sa, o imagine generatoare de mai multe revelatii,  care l-a determinat  sa lucreze cu interiorul fiintei sale:

“Ma uitam la o closca cu mai multi pui. Se agitau galagiosi in jurul mamei, scormoneau si isi furau mancarea, se catarau. Toata scena mi-a atras interesul. Closca si puii exprimau bucurie, veselie si se jucau hotarati, cu energie. Privindu-i m-am intrebat: „Oare ei stiu ce sunt?”; „Stiu pentru ce sunt?” Se bucura intr-un mod firesc pentru ei. Ce intrebare prosteasca, daca gaina mama si puii stiu aceste raspunsuri. Apoi m-am intrebat , dar ce inseamna „A STI?”.

Pentru ca exista riscul cel putin al ridicolului, am dus aceasta intrebare la noi, oamenii.

Oare stim chiar ceea ce suntem? Nu am reusit sa raspund. A doua zi intrebarea a revenit. Da,  eu cred ca stiu ceea ce sunt. Si am insiruit o  gramada de realizari, diplome, lucruri pe care le-am agonisit, pe care le-am facut. Dar intrebarea inca persista. Chiar stii cine esti? In totalitate? Am raspuns: „Da, in totalitate”. Si maine vei fi ceva mai mult decat azi?  Da, voi fi ceva mai mult decat azi.  Atunci azi inseamna ca nu stii cine esti in totalitate, sau mai degraba, nu stii ce poti deveni.

Si mi-am raspuns: da, azi nu stiu cine sunt in totalitate. Intr-un cadru natural si linistit, adecvat, am inceput sa meditez la natura, la strigatul pasarilor, la mirosul plantelor, am inceput sa le ating cu mana, permitand mainii sa fie libera, sa cunoasca in felul ei plantele…Gindurile au disparut, iar o stare de liniste profunda s-a instalat in corp si minte, am vizualizat bradul din fata , l-am imbratisat si am simtit seva acestuia in care parca am intrat, m-am contopit odata cu ea,  in ea, am devenit ceva comun ca  o simtire, curgere. Lumea mentala a disparut si a aparut altceva. O curgere continua  spre radacinile bradului, si impreuna cu ele spre pamant, dar curgerea continua inca si spre interiorul acestuia. Cand  spun interior, nu ma refer la interiorul raportat fata de exterior, ci la acel interior ce vine nu ca un concept, ci ca o curgere, ca o uniune, ca tandrete. Apoi totul s-a amplificat si mai mult si mai profund, eu insumi am devenit cumva acea curgere. Si parca totul era unit, legat, parca totul era unul si eu eram totul.

Am revenit cu greu si desi timpul s-a oprit pentru perceptia mea, ulterior am aflat ca a durat mai bine de jumatate de ora .

M-am privit in oglinda, ridurile au disparut, fata a devenit calma, luminoasa si parea nefireasca, precum o fata de copil care nu a inceput sa mearga inca la gradinita.

Cei din jur au ramas mirati, comportamentul meu s-a schimbat, starea s-a transmis cumva si celor din jur si timp de cateva zile in viata si familia mea totul era transformat in altceva. Daca ar fi sa caut cateva cuvinte as spune: pozitiv, luminos, neconflictual, lucrurile se rezolvau cumva de la sine, nu mai era nevoie de minciuna, de ganduri ascunse, de prefacatorie in exprimare si vorbe, totul curgea. Si nu cei din jurau erau schimbati, ci eu.

Ulterior a aparut iarasi aceeasi intrebare CINE SUNT si desi mintea fabrica raspunsuri, acea stare imi aparea din nou, ar fi vrut sa spuna: ESTI MAI MULT. Atunci am inteles ca mintea momentului nu ma ajuta sa inteleg ce sunt, cum sunt. Pentru ca ea nu putea sa ma faca sa inteleg, a aparut o alta minte a starilor, a simtirii, a sufletului, care parca vorbea cu cea rationala si o completa, prin trairi.

De atunci stiu ca de fiecare data cand imi pun intrebari, mai ales existentiale, las intrebarea sa apara in ambele minti si inainte de a lua o decizie astept cele doua minti sa se puna cumva de acord. Acordul nu este un cuvant, este o stare.

Am realizat ca exista o diferenta intre ceea ce credem ca suntem si ceea ce suntem. Atunci cand credem despre noi ca suntem ceva ne raportam, ne comparam cu cei din jur, cu ceea ce au ei si avem noi, cu ceea ce fac ei si facem si noi, cu ceea ce credem ca suntem noi.

Prin aceste comparatii ne identificam cu ceea ce avem, cu ceea ce facem, cu ceea ce credem ca suntem si prin aceste comparatii suntem sau nu suntem multumiti. Asadar ceea ce credem ca suntem nu este ceva in sine, ci este ceva ce rezulta din aceste comparatii, din raportarea la ele. Dar daca suntem si altceva putem face si altceva, putem avea si altceva si nu stim , ca nu stim ?

Astfel ajungem sa nu stim ceea ce suntem si mai ales ceea ce putem deveni.

Daca psihologia actuala studiaza omul ca ceea ce este, sistemul Pneuma deschide o poarta spre  ceea ce putem deveni.

Centrarea perceptiei intr-o anumita directie preluata  de la altii, duce la o  constientizare restransa si limitata, data de identificarea in sens reductiv cu ceea ce avem, facem, credem ca suntem. Propria ignoranta de a nu cauta singuri o directie plecand din esenta fiintei, ne opreste de la posibilitatea  sa traim starea de deplinatate, de implinire, de fericire.

Sistemul Pneuma este un sistem puternic care permite accesul la constiinta extinsa, raspunsuri la intrebari prin accederea la forme extinse  de constiinta. Constientizarea specifica starii obisnuite de veghe este una limitata si partiala, constientizarea amplificata specifica constiintei extinse este una ampla,  puternica,  mult mai completa, mai vasta.

Eu nu stiu ceea ce nu stiu. Prin practicarea regulata a Respiratiei Pneuma  avem posibilitatea de a descoperi ceea ce suntem cu adevarat.

Pentru a experimenta ceea ce suntem putem folosi meditatia: ”Eu sunt”

Cauta o pozitie in care sa te simti confortabil….. Permite corpul si mintii tale sa se relaxeze… Descopera folosindu-ti corpul, tesatura canapelei sau a scaunului pe care stai…. Identifica zona de contact intre corpul tau si canapea, tesatura hainelor tale din zona de contact… spatiul care delimiteaza corpul de canapea… In momentul atingerii deplinatatii, permite celor doua zone sa se contopeasca ca si cum ar fi una si aceeasi…. Si in acest continum corp-canapea… permite corpului si sufletului tau sa se deschida si mai mult…si mai mult…..si mai mult…

Cand ai atins urmatorul nivel al deplinatatii intreaba-te:

CINE SUNT EU….. si permite corpului tau sa descopere acest minunat lucru. Nu cauta raspunsuri la nivel mental, traieste raspunsul la nivel corporal. CINE …..SUNT…..EU…. si permite silabelor sa vibreze in corpul tau, astfel incat acestea sa devina unu si acelasi CINE …..SUNT…..EU…. inspira profund si rar pana in abdomen  CINE …..SUNT…..EU….Ingaduie prezentei din corpul tau, din jurul lui sa se manifeste CINE …..SUNT…..EU….ingaduie acestei prezente sa devina si mai mare, si mai mare …..deasupra capului …..CINE …..SUNT…..EU…in partea stinga a corpului….. CINE …..SUNT…..EU….in partea dreapta……sub picioare……..in fata si in spate…….. CINE …..SUNT…..EU….si permite acestei prezente sa se extinda tot mai mult si sa te acapareze, sa devii  una si aceeasi cu ea….. CINE …..SUNT…..EU….

Deschide-te in fata nemarginirii, devenirii, in fata constiintei extinse……… CINE …..SUNT…..EU….

Permite-ti sa devii tu.

Continua sa ramai acolo si cand vei simti, revino treptat.

Multumeste pentru aceasta experienta a constiintei „EU SUNT”

Suna si programeaza-te la cabinetul de psihoterapie PSIHODAD pentru a participa la o sedinta de Respiratie Pneuma si a descoperi imensitatea a ceea ce tu esti.

Psihoterapeut: Dan Dumitru Otrocol