Prin REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT experimentam noi dimensiuni ale psihicului, precum cea transculturala, perinatala, mistica, transpersonala, traumatica, care se afla in profunzimea inconstientului, presupune retrairea experimentala a unor amintiri, a unor stari inmagazinate prin blocaje la nivel inconstient sau subconstient in memoria adanca a fiintei.
Rolul terapeutului este de a crea cadrul necesar, de a supraveghea procesul orientand persoana spre intelepciunea interioara a psihicului, catre momentul traumatic din trecut.
REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT ajuta la integrarea experientelor traite in activitatile cotidiene, folosind si metode ca gestaltul, psihodrama si artterapia, constelatii familiale, constiinta extinsa, exprimarea emotiilor, s.a.
REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT, ca baza stiintifica are in vedere cercetarile lui Freud, Rank, Yung, psihologia umanista a lui Maslow, antropologie, noile abordari ale constiintei, pastrand insa si concepte mai vechi, metode de inspiratie Reich axate pe exprimarea emotionala si activitate, lucrul corporal, cercetarile lui Stanislav Grof, Moreno, inductia hipnotica, diverse forme de amplificare a constiintei din Psihologia Transpersonla, dar si din spiritualitate, din shamanism, din Budismul Tibetan si dinYoga.
Cercetarile campurilor morfogenetice a lui Rupert Scheldrache, ale campurilor PSI la Erwin Laszlo si conceptul de ordine implicata la David Bohm pot constitui baze ale acestei abordari.
Dupa Franz Ruppert (Simbioză și autonomie Traumă și iubire dincolo de complicațiile simbiotice, Editura Trei 2015, cap 6.2) in urma unui eveniment trait traumatic psihicul uman se cliveaza in trei parti:
“Partea traumatizata” cu urmatoarele caracteristici: depozitează amintirea traumei, rămâne la vârsta la care s-a întâmplat evenimentul traumatic, caută o cale de ieșire din traumă, pot fi „declanșate“ inconstient in prezenta unui stimul declansator. Reprezinta un permanent focar de perturbare în psihic.
Psihicul traumatizat clivat ramane cumva ascuns constientizarii.
Partea salvatoare are ca scop salvarea, ascunderea partii traumatice fata de constient, pentru a nu mai trai atat de intens trauma.
Caracteristici: Fixarea oarbă asupra prezentului, evitarea amintirilor despre traumă, ignorare și distragere, controlul partilor traumatizate, controlul altor oameni, cautarea compensatiilor, crearea de iluzii, atitudine submisiva si agresivitate latenta, descarcarea propriilor sentimente negative asupra altora, crearea de noi clivaje psihice. Mecanismele de supravietuire in urma traumei fac corpul sa intepeneasca si gandirea rigidă. De aceea, cu partile supravietuitoare ale unui individ se poate discuta doar cu mare dificultate. Ele isi apara puternic opiniile, au o gandire ingusta, dogmatica, gasesc mereu cate un „Da, dar…“ de spus, pot deveni repede abuzive si se simt cu usurinta atacate personal. In general, nu are niciun sens sa discuti cu ele. Ar deveni doar si mai performante in a se apara de acele insight-uri care ar putea schimba ceva la ele.
Partea sanatoasa
Caracteristici: capacitatea de a percepe deschis realitatea, capacitatea de a exprima sentimente, in functie de fiecare situatie, abilitatea de a-si aminti bine evenimentele trecute, abilitatea de a avea incredere in altii, abilitatea de a construi relatii afective, abilitatea de a se desprinde din complicatiile simbiotice, respectarea dreptului celorlalti la determinare, abilitatea de a reflecta asupra propriilor actiuni, abilitatea de a-si asuma responsabilitatea in mod adecvat, dorinta de a cunoaste adevarul, speranta de a rezolva pozitiv problemele.”
O mare parte din energia corpului va fi folosita de partea traumatizata pentru a se ascunde prin partea salvatoare, pentru a nu constientiza trauma si acest proces de clivare. Partea sanatoasa va folosi o cantitate mult mai mica de energie. Acesta este si motivul pentru care o persoana in aceasta situatie se simte in permanenta obosita, lucreaza cu randament scazut, evita persoane si situatii noi, evita sa aiba sau sa-si apere punctele de vedere, foloseste dependenta, boala ca mecanism de aparare. Prin regresia in trecutul inconstient, energia folosita de catre truma si de catre partea de suprevetuire se reintoarce si va fi folosita de catre partea sanatoasa. Persoana se reintregeste, se recentreaza, isi redobandeste echilibru necesar.
Ceea ce este necesar, respectiv clivajul, pentru o perioada oarecare de timp devine un obstacol pe o perioada mare de timp. Partea traumatica ramane fixata in acel trecut iar partea salvatoare tine ascuns fata de ochii constiintei acest proces. Pentru ca triunghiul dramei este dinamic, ceea ce este o salvare azi devine piedica maine.
Prin Regresia hipnotica in trecutul inconstient deblocam acest potential energetic al psihicului clivat pentru al reuni si recentra in psihicul original complet si complex.
Cercetarile efectuate asupra starilor emotionale si psihosomatice au evidentiat in continuarea aspectelor clasice, localizate in perioada postnatala, cauze care duc in perioada prenatala, dar si cea transpersonala a inconstientului colectiv, ancestral, amintiri rasiale, filogenetice, motivate arhietipal.
Dupa Yung, psihicul nu poate fi cunoscut si inteles intelectual. Psihicul nu este nici un produs al creierului, nici o parte de craniu. Intelectul este o functie partiala a psihicului care ne ajuta sa ne orientam doar in activitatile zilnice, fara insa a-l intelege. Comunicarea intre sine si sinele liniar este una simbolica. Sinele are rolul de a conduce individul intre ordine, organizare si intregire.
Un proces corect si eficient de vindecare nu poate fi condus din exterior, ci doar din interior. Energiile blocate sunt reexprimate si descarcate.
REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT ne ajuta sa descoperim si sa constientizam intregul, fiinta completa si complexa care suntem cu adevarat si sa deblocam energiile blocate.
Are un efect puternic in dezvoltarea personalitatii, pozitionarea valorilor, a modului de abordare a vietii ca proces obiectiv, in refacerea potentialului energetic prin repozitionarea energiei blocate.
Se obtin:
-rezultate teraputice importante si profunde.
-o imbunatatire a vietii, a umanismului si a relatiilor interumane.
-constientizarea emotiilor si trairea inteligenta a acestora.
-depasirea fixatiilor, blocajelor, a conflictelor interioare si a proiectiilor acestora in exterior, asupra vietii si a celor din jur..
S-a identificat faptul ca la nivelul structurilor adanci ale psihicului exista un profund potential de vindecare, centrandu-ne atentia pe descoperirea mecanismelor vindecarii si a transformarii pozitive, pe recuperarea energiei blocate si folosirea acesteia pentru recentrarea persoanei.
Psihicul uman profund gestioneaza mecanismele vindecarii. Atentia omului pana acum a fost centrata pe vindecarea biologica.
REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT reacorda atentie ideii de sine si rolului terapeutului care creaza cadrul, asigura siguranta procesului pentru ca interiorul profund al fiintei umane sa inceapa procesul de vindecare prin descarcarea emotionala a traumelor blocate in memoria profunda. Induce transa hipnotica sau inlesneste accesul la constiinta extinsa ca vehicol spre tinuturile inconstiente traumatice.
Terapeutul conduce persoana spre taramul inconstient al memoriei profunde in procesul deblocarii, punerii in libertate si exprimarii incarcaturii emotionale blocate la acel nivel, in aceasta viata sau in alte vieti.
Induce regresia la nivel perinatal influentat de nasterea biologica cu amintirile legate de procesul nasterii, emotiile si senzatiile aferente si influentate de deschiderea catre zone ale inconstientului colectiv arhietipal.
Permite accesul la amintiri si experiente colective, filogenetice, karmice, rasiale, ancestrale, experiente arhietipale pe care nu le putem cunoaste pe cale intelectuala, constiinta cosmica, principiul creativ initial.
Prin REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT se creaza un mediu de siguranta, deschis, care ajuta la accederea unei stari de constiinta extinse ca baza pentru calatoria interioara. Prin deblocarea energiile emotionale si eliberarea acestora psihicul uman isi recapata energia blocata pe care o foloseste in activitatea curenta.
Se poate transcende timpul liniar si experimenta intamplari karmice, filogenetice, ancestrale, rasiale si de inconstient colectiv, dar si continuturi traumatice din copilarie, adolescenta si din alte momente ale vietii.
Prin REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT se acceseaza cauzele inconstiente ale tulburarilor psihosomatice si emotionale, se activeaza mecanisme profunde de vindecare si transformare ale psihicului, se elibereaza energii blocate.
Comunicarea intre fizic, psihic si spirit este restabilita.
Mentine si imbunatateste sistemul psihosomatic, emotional si pe cel fizic. Mobilizeaza emotiile asociate cu amintirile reprimate si le aduce la suprafata, le exprima, ajuta la vindecare
AVANTAJELE PRACTICARII
Contribuie la grabirea insanatosirii, depasirea conflictelor, traumelor, depresiei si anxietatii, orientarea spre noi obiective, identificarea resurselor si dirijarea acestora in mod optim si eficient, o noua constientizare prin experienta a dimensiunii spirituale, a fiintei umane. Dupa trairea experientei, ajuta la formarea si aplicarea tolerantei, acceptarii, iertarii ca dimensiune umana fireasca.
Persoane care au iesit din blocajele traumatice si-au depasit fobiile, anxietatile, complexele de vinovatie, neincrederea in sine, respectul de sine, crizele psihologice si spirituale, blocaje psihologice.
Are loc o imbunatatire a conditiei fizice si a unor boli organice prin deblocarea acelor zone blocate energetic.
Modificarile in personalitate au avut loc prin retrairea si descarcarea emotionala a unor evenimente traumatizante din trecut.
Se pot constientiza repetitiile in comportament pe care le facem de-a lungul vietii datorita unor evenimente traumatizante din trecut si blocate in corp. Persoanele care se deblocheaza traumatic pot ajunge astfel sa contientizeze faptul ca seful de la locul de munca nu este mama sau tata autoritar, ca sotul sau sotia nu este tata autoritar sau tolerant, ca modele pozitive sau negative din viata s-ar putea sa fie frane in prezent, iar nevoile personale setate ca fiind importante sunt de fapt programe de viata inconstiente, mostenite, inversate fata de modele dar care au de fapt un profund caracter traumatic, blocat in memoria profunda.
Este posibil sa constientizeze ca pozitia fata de cei din jur nu este decat o repetitie dezavantajoasa si conflictuala a modului de pozitionare din copilarie fata de tata, mama, de cei din jur sau un model imprumutat. Poate descoperi ca atitudinea fata de cei din jurul nostru reflecta de fapt modelele, programele masculine sau feminine din trecutul inconstient.
Ne ajuta sa depasim trauma nasterii, traumele vietii, traumele altor vieti, sa eliberam programul creativ de fixatii si blocaje inutile.
Ne ajuta sa constietizam nemultumirile, cauzele lor reale si cum sa le depasim.
O scadere a agresivitatii, o crestere a acceptarii si a tolerantei.
O formare si dezvoltare spre sensibilitatea umana. Dezvoltarea umanismului, a tendintelor spre intelegerea si respectarea tuturor oamenilor si a vietii, nevoia de cunoastere si dezvoltare interna, de toleranta si intelegere. Diferentele intre oameni nu mai sunt privite ca o amenintare, ci ca o baza a dezvoltarii tuturor.
REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT ofera un potential ridicat de rezolvare a ranilor culturale si istorice, la oprirea efectelor trecutului asupra sanatatii, a relatiilor profesionale, cu cei din jur, cu familia sau comunitatea.
Poate produce schimbari la nivel spiritual, emotional, intelectual, psihologic si social.
Prin REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT vechile tensiuni emotionale si fizice sunt aduse la suprafata si eliminate. Apare astfel o oportunitate de vindecare. Materialul inconstient incarcat emotional este procesat si consumat.
Va recomand sa cititi si articolul REGRESIA IN TRECUTUL INCONSTIENT – APLICATII.
Psihoterapeut: Dan Dumitru Otrocol