Constiinta si Constiinta Extinsa

CONSTIINTA SI CONSTIINTA EXTINSA “Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti.Ne cheama sa fim buni,cinstiti,smeriti cu nima dar nu timpiti”Nicolae Steinhardt

“În general, oamenii nu caută să-şi eleveze conştiinţa. Dimpotrivă, ei trăiesc prin mintea colectivă a societăţii, prin psihologia maselor, urmând orbeşte mulţimea din jurul lor. Conştiinţa este un fenomen individual – pe care trebuie să-l creezi singur. Societatea nu te poate ajuta; dimpotrivă, ea te va împiedica în toate modurile posibile să devii cât mai conştient. Societatea nu are nevoie de oameni rebeli, ci de roboţi care să respecte status-quo-ul, stabilimentul, biserica, statul. O fiinţă rebelă este periculoasă, deoarece ea nu va accepta nimic care i se impune din exterior, nimic care este în contradicţie cu trăirea ei interioară – şi va crea această revoluţie interioară şi în ceilalţi.”  Osho

“Viaţa îţi va oferi acele experienţe, oricât de ciudate ar fi ele, care îţi sunt cele mai folositoare pentru evoluţia conştiinţei” Eckhart Tolle

Desi importante, conceptele sunt o forma trunchiata, redusa,prin care ne raportam la realitate. Sunt o parte dintr-un intreg care nu poate fi inteles, integrat decat partial prin mintea conceptuala.

Folosim mintea conceptuala pentru a intelege mediul si pe noi,pentru a relationa. In relatia cu noi insine am uitat sa mai folosim, un dar al naturii, mintea corporala, simtul corpului.

Mintea conceptuala ne permite  accesul la constiinta de supravetuire, a luptei si contrariilor, a luptei de dragul luptei. Folosirea mintii conceptuale impreuna cu mintea corporala ne-ar permite un acces mult mai complet, mai vast, la ceea ce suntem de fapt. Ne-ar permite accesul la constiinta de sine si de ceilalti.

Sistemul de operare al conceptelor este unul limitat la experienta traita si conceptele folosite. Accesul la vastitate, la esenta fiintei, constiinta extinsa,constiinta multidimensionala, fiind ignorat s-a inchis constiintei obisnuite. Este necesar sa traim experienta extinderii constiintei ca ceva ce face parte din natura noastra primordiala .

Traim o libertate relativa,subiectiva,raportata doar la mintea conceptuala. In realitate nu suntem liberi pentru ca nu stim ceea ce nu stim si ceea ce putem deveni. Daca privim dinspre etapa constiintei de supravetuire spre etapa constiintei de sine realizam faptul ca libertatea este limitata, conditionata de nivelul de constiinta. Doar credem ca suntem liberi. Libertatea este limitata la ceea ce credem conceptual despre ea. Cand vom constientiza mai mult ceea ce suntem si libertatea  va capata o alta dimensiune si  continut. Incepe sa devina explicit conceptual de vastitate, de esenta, de nelimitare.

Libertatea este doar aparenta, uneori gandurile, emotiile, decid in locul nostru cum sa ne comportam.

Cind intram in contact cu ceilalti oameni, cu animale sau plante,folosim constiinta obisnuita. Contactul nu este decit unul superficial si limitat de credintele pe care le avem.

Prin folosirea constiintei extinse contactul este total. Folosim nu numai mintea conceptuala, ci si mintea naturala, completa, folosim si mintea corporala.

Constiinta extinsa  este o forma superioara de constiinta care ne permite sa ne cunoastem asa cum suntem, sa ne intelegem, sa iesim din zona conflictului cu ceilalti si cu noi insine, sa ne vedem in adevarata dimensiune, sa stim ceea ce suntem si sa experimentam fara frica acest potential. Din aceasta vastitate care suntem, ne-am redus constienta mai mult sau mai putin proportional cu teama de a ne cunoaste, cu nondeschiderea, cu ignoranta, cu folosirea excesiva a mintii conceptuale.

Constiinta extinsa  presupune un contact, o comuniune prin simtire si ulterior folosirea mintii conceptuale pentru a constientiza. Comuniunea de acest gen este libera, completa, totala, in esenta . Aceasta este constiinta de sine si de ceilalti, constiinta extinsa, totala.

Conceptele noastre limiteaza, corup realitatea, o trunchiaza.Nu facem o mutare a realitatii in minte pentru a avea o receptie reala ci mutam propiile credinte in exterior, asezam pe ele realitatea si o reintroducem in mintea noastra, si poate ca nu ar fi o problema daca nu am crede ca aceasta este toata realitatea si ca toti oamenii simt, vad, gandesc la fel ca noi.

Constiinta extinsa este de fapt cea reala pentru ca  intra in mintea noastra pe o cale eliberata de limitarile trecutului si a tiparelor pe care le purtam. Nu inseamna sa nu mai folosim mintea conceptuala, ci sa o extindem la forma completa, care  cuprinde o realitate mult mai vasta. Sa o folosim impreuna cu mintea corporala, cu mintea naturala .

Mintea conceptuala este  o revolutie in dezvoltarea umanitatii, dar asta nu inseamna limitarea sau desfiintarea altor disponibilitati ci integrarea lor in procesul gandirii.

Isus a spus ca ceea ce eu am facut si voi veti putea face ba chiar  mai mult de atit. De ce nu facem ceea ce Isus a spus ca putem face? Pentru ca nu stim ce nu stim, nu stim ce am putea face. Prin folosirea portilor de acces la constiinta extinsa ajungem sa aflam ce nu stim, sa constientizam mai mult.

Realitatea noastra este limitata de nivelul de constiinta. Constiinta de supravetuire ne limiteaza la nivelul luptei si contrariilor cu ceilalti. Ne comanda sa ii depasim pe ceilalti si mai putin pe noi insine. Cea mai completa depasire este depasirea din noi, prin noi. Aceasta presupune sa stim foarte bine ceea ce suntem . ”Ceea ce eu am facut si voi puteti face” spunea Isus.Asadar nu avem nimic lipsa. Neputinta vine din nivelul,din forma de constiinta pe care o folosim.Constiinta  extinsa  nu vine de undeva, printr-o intimplare sau minune. Ea exista deja.Este functionala,este adevarata. Trebuie construita poarta de acces la ea.Iar poarta este mintea naturala,mintea completa si mai putin mintea conceptuala care este o infima parte din mintea naturala.

Nu poate  fi accesata usor plecand de la actuala baza conceptuala. Avem nevoie de o noua baza, cu deschidere atit pe orizontala cit si pe verticala, conditii de unire a calitatii de observator si observat. Omul va deveni nu numai inteligent, ci si intelept. Nu va mai folosi  suferinta ca mijloc de acces la constiinta extinsa. Numim aceasta orbire, aceasta limitare “Somnul constiintei”. Trezirea se va realiza numai experimentind in profunzime pe noi. Presupune a trece de la “eu cred ca sunt” la “eu am experimetat ceea ce sunt”. Astfel depasim mintea conceptuala si ne deschidem mintii naturale, constiintei multidimensionale, esentei, divinitatii. Lipsa constiintei de sine duce la incapacitatea de a intelege, de a tolera pe ceilalti. Pentru ca nu putem intelege pe ceilalti daca nu ne intelegem,nu ne cunoastem pe noi.In urma experimentarii constiintei de sine,vom putea experiementa constiinta de ceilalti si constiinta multidimensionala. Aceasta este adevarata , “Iluminare” adevarata , “Inaltare”.

Iluminind  necunoasterea, contrariile din noi, vom ilumina pozitia fata de ceilalti. A fi diferit nu inseamna a fi contra.

Pe acest nivel de constiinta  emotionalul nu va mai ramane in urma conceptualului creind blocaje,pentru ca acesta va avea alt cuprins, alta forma, va contine vastitatea, infinitatea mintii naturale primordiale.

Mintea conceptuala in forma sa actuala este doar o etapa in devenirea umana.

Suna si programeaza-te la cabinetul de psihoterapie PSIHODAD pentru a participa la o sesiune de constiinta extinsa. Vei descoperi o experienta de neuitat de comuniune cu esenta fiintei tale.

Vei integra experienta in viata ta care se va schimba.

Psihoterapeut: Dan Dumitru Otrocol-Cabinetul de psihoterapie PSIHODAD