„Fa lucrul de care te temi cel mai mult si vei controla frica.” – Tom Hopkins
„Frica este o boala care roade logica si face omul inuman.” – Marian Anderson
„Pasarilor care s-au nascut in colivie, le e frica mai ales de cer.” – Rabindranath Tagore
„Daca taci atunci cand ar trebui sa vorbesti, sa stii ca esti fricos.” – Abraham Lincoln
Este o frica colectiva cu un locatie bine fixata in inconstientul colectiv al omenirii.
In trecut pentru a putea supravetui era necesar convetuirea in cadrul unui grup organizat precum ceata, tribul. Acesta avea o structura si o organizare proprie, care avea in vedere satisfacerea nevoilor primare ale grupului.
Era necesar nu numai existenta resurselor de hrana ci si formarea noii generatii, pe baza unui material genetic sanatos si performant. Doar liderul avea dreptul de a transmite materialul genetic. Un alt membru al grupului, pentru a-si putea transmite materialul genetic, era necesar fie infruntarea si inlocuirea liderului, fie existenta capacitatii de a forma si asigura supravetuirea unui nou grup, in afara grupului de origine (familia noua de azi). Incercarea nereusita, insemna moartea, fie direct, fie prin alungarea din grup.
In aceste conditii s-a dezvoltat frica de a nu putea transmitere materialul genetic. Frica a fost impulsul spre a infrunta si schimba liderul. Inlocuirea liderului sau formarea unui nou grup, a insemnat si schimbari sociale in cadrul grupului. Fiecare nou lider adauga si elimina reguli.
Aceasta frica a determinat perpetuarea noilor generatii printr-un material genetic, din ce in ce mai performant. A stat la baza evolutiei.
In timp s-au dezvoltat tehnici, mai putin violente, de curtare si acceptare de catre partenerul sexual. Acceptarea celorlalti a dus la respectarea alegerii de catre femeie a partenerului sexual si respectarea deciziei luate.
Aceasta frica a dus la formarea populatiilor. Grupul nou format, asigura transmiterea materialului genetic, intr-un cadru protector, sigur. Transmiterea materialului genetic in cadrul grupului, a permis stabilitatea genetica de grup.
Aceasta frica se manifesta diferit, ca forma si intensitate, de la o persoana la alta. Valorile transmise, prin imitare sau identificare, de la parinti si mediu, sistemul educational vor determina ca frica sa fie perceputa mai mult sau mai putin intens. Exprimarea, se poate face prin reprimare in interior dar si prin reactie ca forma de manifestare in exterior. Actiunea directionata, este o forma in care frica se poate exprima. Facem unele lucruri din frica si mai putin din constientizare. Orientarea optima a fricii, poate duce la noi forme culturale, arta, creatie.
A generat frica de disparitie a grupului si aparare a acestuia, prin formarea patriotismului, a diverselor forme de nationalism.
Este energia care sta la baza relatiilor familiale si de rudenie.
O regasim astazi, sub forma fricii de a nu gasi un partener, sot, frica de infertilitate, de insucces sexual, de a nu face copii, de nesatisfacere a partenerului, de pierdere a partenerului .
Sta la baza geloziei, a infidellitatii si uneori a relatiilor sexuale anormale.
Este energia care determina, in mod misterios formarea grupului si a prieteniilor.
La nivelul grupului, a asigurat pastrarea identitatii genetice a acestuia, a pus bazele formarii, familiei, populatiei, natiunilor.
Din aceasta frica a plecat frica de a pierde teritoriul de imperechere. A pus bazele formarii culturii grupului, a culturilor nationale. Am putea spune, ca fara aceasta frica, nu ar fi existat diferentierea culturala si teritoriala.
Odata cu cresterea constientizarii, formele de manifestare in exterior a acestei frici, s-au schimbat. Asistam la un proces de globalizare, de atenuare a diferentelor culturale. Frica cauta alte forme, mai putin cunoscute de manifestare.
Tinerii parasesc vechea familie si formeaza alta. Noua familie, nu mai pastreaza la acelasi nivel legaturile cu vechea familie. Adolescentul intra in criza adolescentei de la varste mai scazute. Majoritatea isi doresc sa locuiasca singuri sau cu alti adolescenti.
La nivel global asistam la procesul de globalizare, care duce la reducerea diferentelor intre natiuni si un camp mai vast de transmitere a materialului genetic.
O forma de manifestare a fricii, de a nu putea transmite materialul genetic, este frica de a avea relatii, neincrederea in relatii. Dorinta de a avea putere este tot o forma de manifestare a acestei frici.
Este o frica din trecutul indepartat, in legatura cu sexul si reproducerea si apare din dorinta de a ne asigura supravetuirea prin transmiterea sexuala a genelor. Acceptarea altor persoane sau grupuri, ar insemna riscul”contaminarii”materialului genetic.
Daca nu ne-am fi temut unii de altii, ne-am fi incrucisat intre noi si nu ar fi existat granite, natiuni. Nu ar fi existat nici arta, cultura diferentiata, etc. Nu am fi supravetuit daca materialul genetic ar fi fost transmis in cadrul aceluiasi grup.
Frica se manifesta prin apropierea cu greu de persoane necunoscute, de locuri, de imprejurari necunoscute. Pastram distanta, pentru a ne asigura ca nu exista un pericol . Dupa manifestarea fricii, incepem apropierea pas cu pas.
Se mai poate manifesta prin alte frici in legatura cu sexul, prin afectiuni sexuale diverse, frica de a nu arata suficient de bine s.a.
Industria cosmetica si de intretinere corporala, reprezinta o forma de intretinere a manifestarii acestei fricii.
Sursa de inspiratie: : Cheile Genelor de Richard Rudd.
Psihoterapeut:Dan Dumitru Otrocol,
Cabinetul de psihoterapie PSIHODAD