Cauzele bolilor psihice

Cauzele bolilor psihice“Nu exista boli psihice. Exista crize psihospirituale”Stanislav Grof.

“Bolile mintale, tot atât de ireale cât au fost şi vrăjitoarele, sunt etichete pe care le punem pe semenii noştri.“

“Psihoterapia nu este ceva ce are terapeutul, cum ar fi un medicament, pe care să îl dea pacientului. Psihoterapia este ceva ce face terapeutul: se implicâ într-un anumit tip de conversaţie cu cel interesat”.

“Dacă vorbeşti cu Dumnezeu, înseamnă că te rogi; dacă Dumnezeu vorbeşte cu tine,  înseamnă că suferi de schizofrenie”, citate din Thomas Szasz.

“Majoritatea oamenilor sunt satisfăcuţi de aparenţe, de parcă ar fi realităţi  şi sunt adesea mai influenţaţi de lucrurile care par a fi într-un fel decât de cele care sunt într-un fel” Niccolo Machiavelli.

Modul impietrit, rigid si trunchiat in care vedem realitatea este adevarata cauza a nemultumirilor si tulburarilor noastre. Nu putem depasi aceasta situatie inlocuind o credinta cu  alta, ci accesand  si constientizand imensitata fiintei care suntem. Tratarea corpului fizic, inlaturarea simptomului nu duce la insanatosirea reala. Cauza persista si va identifica noi forme de manifestare. Cauza se poate manifesta si prin folosirea in exces, clinic, a unui element de personalitate sau mai multe.  Tratarea acelui element va determina cauza sa, cauta un nou mod de manifestare. Cand simtim o stare de furie sau de neliniste in loc sa lucram cu ea,  cautam o explicatie.  Externalizam cauza interioara pe un vinovat din exterior.

Folosim mintea conceptuala incercand sa intelegem o cauza care se afla in mintea corporala, in mintea naturala. E ca si cum ma doare piciorul si bandajez mana.  Nu cu mintea,  ci cu simtul corporal am nevoie sa lucrez ,  exista o multitudine de metode.

O solutie  este sa descoperim binefacerile traitului in prezent prin centrarea atentiei  asupra simtirii  si  a spatiului vast al existentei. Accesul la esenta fiintei. Mintea conceptuala nu poate intelege esenta care se dezvaluie prin traire,  nu prin gandire.

Sa ne deschidem total oricarei experiente fara a folosi numai conceptele mintii. Sa  acceptam orice experienta ca facand parte din noi, ca fiind una necesara din care putem invata ceva.

Vom observa ca mania, nelinistea, tristetea nu mai produc aceleasi efecte, ci doar transmit niste mesaje din inconstient catre constient, doar umplu un gol. Golul este dat de nefolosirea posibilitatilor totale de care dispunem. Gol  format din acele parti din noi pe care le avem dar le respingem, le negam, le reprimam sub comanda mintii conceptuale.  Mintea conceptuala a aparut pentru a usura viata de relatie, nu poate cuprinde esenta fiintei care este nelimitata. O mare parte din esenta se manifesta prin mintea corporala pe care am discreditat-o si ignorant-o. Ea continua insa sa se manifeste, iar cand atinge o anumite intensitate in reprimare,  se va manifesta prin boala psihica.

Boala psihica ca si dependentele  sunt forme de manifestare a ignorarii esentei fiinte care este una transcendenta, multidimensionala.

O parte din realitatea pe care o traim o preluam cu mintea conceptuala. O alta parte, o preluam cu mintea corporala, cu esenta fiintei. Solutia pentru o viata armonioasa si eliminarea bolilor psihice este folosirea ambelor, imbinarea lor.

Pe actualul nivel de constiinta, a constiintei de supravetuire care este una concurentiala, mintea corporala suplineste cumva constiinta de sine, de ceilalti, constiinta multidimensionala  pe care inca nu o putem constientiza. Dar putem beneficia de ea imbinand mintea conceptuala cu cea corporala.

Excluderea uneia sau alteia, va genera o lupta interioara in urma careia mintea conceptuala vrea ceva dar ceea ce vrea nu este in acord cu constiinta multidimensionala,  a esentei,  care se manifesta prin corp.

Corpul uman devine o caruta cu doi cai dintre care unul merge spre o directie, iar celalalt spre alta directie. Timpul si mijloacele de echilibrare  se realizeaza prin boala.

Bolile psihice apar din cauza suprasolicitarii mintii conceptuale si din cauza incercarii disperate de a cuprinde intreaga existenta fortand sistemul mental, gandurile, sa dea raspunsuri pe care nu le poate da, pe care nu le poate cuprinde. Sub preocuparea manifestarilor egourilor si a constiintei de supravetuire  acordam toata atentia manifestarii acestora si uitam, ne instrainam de esenta fiintei care este una spirituala. Cine sprijina manifestarea egourilor noastre devine prieten, cine se opune, dusman si lupta incepe.  Lupta din exterior este o proiectie a interiorului contradictoriu, a carutei corpului uman care incearca sa mearga in doua directii. Cand un cal oboseste celalalt ia conducerea si merge in directia sa.  Apare boala psihica pentru ca nu mai stie nici cand sa se opreasca,  nici cum sa se intoarca.

Mintea conceptuala a aparut in perioada timpurie a vietii cand neavand posibilitatea de a reflecta, de a gandi personal, ne-am integrat, ne-am identificat in totalitate cu conceptele, credintele primite.  Unele din ele erau utile atunci dar au devenit piedici in devenirea actuala.

Procesul de inlocuire, de readaptare, de reconstruire a mintii conceptuale nu se face automat. Are nevoie de un soc, de o energie afectiva puternica. Boala ofera timpul, recentrarea atentiei spre interiorul fiintei, spre esenta sa. Devenim mai toleranti cu noi insine si cu cei din jur.

A sosit timpul sa aducem si sa integram esenta in viata curenta. Sa ii construim forme de manifestare, nu sa o alungam. Altfel rupem legatura cu elementele si principiile naturii umane, cu parghiile vietii , cu elemente predeterminate ale acesteia.

Datorita mintii conceptuale setate in primii ani de viata am fost invatati sa reducem existenta la conceptele existente, fara a trai o experienta proprie.  Am preluat lucrurile ca fiind bune  si rele, pentru ca asa erau in societate setate la acel moment. Nu ne-a spus nimeni cum sa ne oprim din automatismele create. Cum sa ne dam seama daca ne mai sunt utile? Cum ne dam seama daca ele ne conduc viata sau noi?  Noi cei treziti sau cei adormiti?

Nu putem trai optim in realitate doar cu mintea conceptuala. Conceptele sunt  constructii necesare dar limitate. Suntem oameni in devenire,  in constructie.  Pe acest nivel nu stim ceea ce nu stim. Putem insa simti ceea ce nu stim daca ne reinvatam sa ne recentram atentia spre spatiul esentei fiintei.

Pentru ca nu putem intelege realitatea  cu mintea conceptuala si nici nu acceptam mintea corporala folosim in mod abuziv sistemul de operare al mintii conceptuale in cautarea unei explicatii. Nu o primim pentru ca mintea conceptuala este o minte a trecutului. Boala fizica si boala psihica in special au rolul de a linisti, de a raci sistemul de operare conceptual. Tratamentul medicamentos ii incetineste functionarea pentru reasezarea elementelor. Prelucram cantitati imense de informatii fara a permite corpului sa mai prelucreze si cu alti centri decat cu mentalul inferior.  Ne-am inchis celelelate sisteme de receptie suprasolicitind mintea conceptuala. Continuam insa sa ii solicitam raspunsuri pe care nu le poate cuprinde. Ajungem sa ne descentram pentru ca nu intelegem, am redus existenta numai la a intelege.

Pe aceste goluri de neintelegere se aseaza depresia, anxietatea, furia, mania si boala mentala.

Acceptarea tuturor partilor pe care le avem, mai ales a celor respinse, imbinarea mintii conceptuale cu mintea naturala a esentei, integrarea si folosirea ambelor in viata de zi cu zi, sunt cai pentru a preveni descentrarea noastra,  golurile,  bolile psihice.

Ca parinte este mai usor sa spui unui copil sa nu foloseasca, sa reprime acele parti care credem ca nu sunt bune. Prin reprimare, copiii vor pune bazele viitoarelor goluri pe care se vor aseza bolile psihice. O solutie buna este sa aflam care elemente exista in noi in mod primordial si sa invatam  sa le gestionam, nu sa le excludem pe unele sau altele la comanda mintii conceptuale.

Sa permitem copiilor sa aiba experiente proprii, nu numai sa le transmitem norme. Prin cresterea increderii in ei vor fi deschisi atat mintii conceptuale, cat si mintii corporale, a esentei. Sa ii invatam integrarea, gestiunea, nu reprimarea si negarea partilor pe care le au. Sa ii orientam atat spre dezvoltarea logica, cat si spre cea emotionala pentru a forma abilitati de gestiune a emotiilor.

Sa educam copii in spiritul centrarii mintii conceptuale si mintii naturale.

Cauza bolilor psihice este prelucrarea excesiva a conceptelor, incercarea de a cuprinde realitatea doar cu nivelul conceptual, descentrarea, dezvoltarea inteligentei in defavoarea intelepciunii, reprimarea si negarea unor elemente preexistente pe baza unor credinte ireale, depasite, constiinta limitata la nivelul de supravetuire si lupta, de concurenta. Lipsa de interes pentru constiinta de sine si de ceilalti, constiinta multidimensionala, transcedentala. Centrarea atentiei pentru preocupari limitative, reductioniste. Lipsa constiintei a ceea ce nu stim  ca suntem.

Bolile psihice nu sunt un scop in sine, ci sunt rezultatul procesul de descentrare a fiintei umane.

Suna si programeaza-te la cabinetul de psihoterapie PSIHODAD  pentru a participa la o sesiune de respiratie sau alte tehnici de recentrare a fiintei tale.

Psihoterapeut: Dan Dumitru Otrocol

(Sursa de inspiratie : Emoţiile distructive Daniel Goleman intr-un dialog stiintific cu sanctitatea sa Dalai Lama;Arta fericirii, sanctitatea sa Dalai Lama si Howard C.Cutler;Psihologia viitorului,Stanislav Grof;Psihologia Trezirii, John Welwood;Corpul tau stie raspunsul,David I Rome;Nagarjuna ,Epistola catre un prieten,comentariu de catre Venerabilul Rendawa,Zho-nu Lo-dro;Note de curs,  Juan Ruiz Naupari ;Invataturile lui Gurdjieff,Trezirea constiintei  si evolutia spirituala,de G.Thompson(Govindananda);Cheile genelor, Richard Rudd.)