Constiinta de Supravietuire


terapia-si-respiratia-pneuma

Dupa rezultatul cercetarilor lui “Joseph Chilton Pearce” intre mama si fetus au loc profunde schimbari emotionale, chimice si biologice.  Starea in care se afla mama, alimentele pe care le consuma, sistemul mental, evenimentele care au loc in timpul sarcinii, trauma si modul de perceptie al mamei va influenta viitorul copil. Mamele care nu au suficienta incredere in sine vor transmite aceasta stare fetusului ce isi va dezvolta mai mult creierul reptilian care se ocupa de supravetuirea primitiva.”

Creierul reptilian are  ca sarcini: asigurarea vitalitatii corpului, circulatia singelui, respiratia, digestia, sistemul reflesiv (pentru raspunsul operativ la stimuli in defavoarea empatiei si a logicii). Se vor  dezvolta mai putin insa lobii prefrontali care se ocupa de gandirea abstracta, constientizarea, pregatirea mentala a actiunilor si apoi punerea in practica a acestora. O persoana care are activat predominant mintea reptiliana va trai mai instinctiv, centrat pe nevoi primare. Constiinta va fi una de supravietuire in care lucrurile importante vor fi: dominarea celorlalti, asigurarea nevoilor primare: hrana, sex, bunuri materiale, lupta de dragul luptei. Raspunsul fata de cei din jur, fata de cerintele sociale si ale altor persoane va fi trecut prin prisma propiilor nevoi primare. Nevoile umane comune nu sunt prioritare, locul acestora in ierarhie fiind luat de nevoile personale de supravietuire. Supravetuire ca impuls nu si ca  necesitate.

Aceste persoane desi aparent sunt bine ancorate in realitatea materiala gandesc,  au emotii si actiuni bazate pe frici inconstiente: frica nejustificata  de a nu  avea diverse lucruri materiale,  mancare,s.a. motiv pentru care isi fac depozite si preocupari exagerate de a nu ramane cu ceva in urma altora, frica exagerata referitor la nesiguranta etc. Persoanele se afla mereu in stare de tensiune si in garda. Viata incepe si se termina in lumea materiala vazuta prin prisma nevoilor sale primare, orice alta abordare este aproape imposibila. Lipsesc preocuparile emotionale, comportamentul are tendinte schizoide, spiritualitatea si empatia sunt o utopie sau sunt subordonate intereselor exagerate.

Fricile mamei si lipsa ei de incredere s-a transferat in inconstientul copilului. Creierul  reptilian ia conducerea fiintei, totul este instinctual, conflictual.

Persoana nu se poate identifica cu senzatiile proprii sau ale celorlalti. Ideea de  interior  a  fiintei, de esenta, de sine nu rezoneaza. Tiparele mentale primitive sunt dominante, totale, puternic ancorate si nu permit usor aparitia altor tipare. Aceste persoane au nevoie de o stare interioara bazata pe conlict si pe punerea in sarcina si rezolvarea problemelor de dragul rezolvarii nu pentru ca ar si exista efectiv acea problema, sau daca exista, reactia la ea este exagerata. Cand energia mintii instinctuale atinge o anumita marime, daca nu exista o  problema reala, persoana o creaza pentru a putea descarca energia.

Aceste persoane pot fi supraponderale, creierul reptilian le dicteaza in mod eronat nevoia de supraalimentatie ca masura de siguranta primitiva, inutila, bazata pe frica inconstienta de a nu avea.” Creaza depozite pentru a avea in caz de nevoie “ ii comanda mintea reptiliana.

 Un mediu familial predominat de lipsuri, cu tipare de ingrijorare va perfectiona  sistemul reptilian.

Anumite evenimente din copilarie pot si ele intari sistemul reptilian: razboaie, crize  economice, evenimente traumatizante, etc. Toate acestea vor determina rafinarea si intarirea mintii  reptiliene,  ca raspuns exagerat  la mediu.

Desi ulterior mediul se poate modifica,  persoana se va schimba greu sau deloc pentru ca  aceste mecanisme sunt inconstiente iar creierul reptilian nu comunica usor cu lobii prefrontali .

Un mediu fara spiritualitate, fara preocupari in aceasta directie va determina si mai mult functionarea predominant reptiliana.

Pentru a supravietui social si personal, persoana isi va alege un loc de munca care sa ii permita folosirea mintii reptiliene.  Locul de munca are rolul de mecanism de aparare si de descarcare  a impulsurilor si comportamentului reptilian.  Inconstient va cauta preocupari sau locuri de munca care sa ii ofere aceasta posibilitate.

Nu va putea fi usor de inteles si acceptat de catre familie si de catre mediu.  Relationarea  cu mediul poate avea loc daca mediul ii favorizeaza descarcarea impulsurilor.  Nu este deschis la nou si va ramane la nivelul conservator pentru a se simti protejat.

Din punct de vedere psihologic nu se poate maturiza, ramine fixat  in acel stadiu de existenta reptiliana.

Ceea ce se afla in interior se  va observa si in gandurile, emotiile, comportamentul, vorbele folosite.

Frica din interior va genera teama de apropiere in exterior fata de alte persoane. Exteriorul  va  fi filtrat prin fricile  interioare.

Iesirea din constiinta reptiliana de supravietuire cere mult efort si in multe cazuri nu  poate  veni dinspre constient. Constientul gestionat de lobii prefrontali este dusmanul mintii reptiliene. Natura atotstiutoare a creat insa mijloace in acest sens.

-Suferinta, desi  fugim de ea poate da un impuls care, daca este valorificat corespunzator prin efort si supraefort propriu, ofera o oportunitate de a iesi pas cu pas de sub influenta mintii reptiliene. Se creaza un gol care print-o noua reorganizare lasa loc mintii gestionate de lobii prefrontali pentru a se manifesta si ea.

– Un model exterior apropiat care fuctioneaza mai putin sub influenta mintii reptiliene  este  bine venit. Astfel putem avea o explicatie si pentru acele cupluri sau prietenii in care unul functioneaza predominant pe mintea reptiliana iar celalalt pe cea gestionata de lobii  prefrontali. Desi starea confictuala caracterizeaza aceste legaturi, persoanele nu ies  din  relatii  si in timp produc schimbari in gandire, emotii, comportamente. Relatia isi motiveaza si finalizeaza scopul.

-Trairile afective peste o anumita intensitate pot avea un rol de destructurare si o noua structurare a constiintei (moartea si renasterea din cenusa a constiintei).

In Respiratia Pneuma se vorbeste de moartea mistica. Moartea egoului de supravetuitor inseamna renasterea spirituala, deschiderea drumului spre iubire ca energie ce uneste, creste, dezvolta, tolereaza, mobilizeaza si implineste.

Constiinta de supravietuire este o etapa in dezvoltarea si devenirea fiintei umane. Mintea reptiliana este o parte din mintea noastra. Sta in puterea noastra sa gestionam insa modul in care  o folosim.

Participa lunar la sesiunile de Terapie si Respiratie Pneuma si vei deschide o poarta spre constiinta a ceea ce esti si a ceea ce poti deveni. Alege sa nu mai fii victima unor ganduri,  emotii si  comportamente dictate de programe inconstiente, primitive.

Descopera constiinta extinsa si foloseste-ti intregul potential a ceea ce esti.

Suna si programeaza-te la o sesiune de Terapie si Respiratie Pneuma la cabinetul de psihoterapie Psihodad.

Psihoterapeut: Dan Dumitru Otrocol