Conexiunea Interior-Exterior

Respiratie PneumaTot ceea ce exista in viata noastra  se afla in relatie, totul este interconectat. Gandurile, emotiile, actiunile noastre, toate se afla in relatie. Fiecare gand, emotie, cuvant rostit, are o legatura stransa cu lucrurile ce il inconjoara. Nu gandim, nu actionam si nu exprimam emotii intamplator. Viata si dinamica ei nu ar fi posibila fara interconectare. Depindem in totalitate de aceste relatii, de aceste legaturi. Legaturile  exista in exteriorul dar si in interiorul nostru.

In exterior legaturile sunt mai usor de constientizat, ele fiind de fapt o reflexie, o oglindire a ceea ce se intimpla in interiorul nostru , intre elementele interne.

Stabilim legaturi in viata prin compararea noastra cu alte persoane ori obiecte pe care le percepem, precum si cu experientele avute de-a lungul existentei . Legaturile de prietenie, preocuparile, hobyurile, alegerile sau schimbarea unui loc de munca, casatoria, divortul, prieteniile, cat si renuntarea la o prietenie, toate exista ca urmare a interconexiunilor din interiorul nostru. Sunt o reflectie dinamica a legaturilor din psihicul nostru,  din constiinta noastra.

Ne alegem partenerul de viata, prietenii prin niste asteptari de la acestia, asteptari care insa sunt interconectate cu interiorul nostru profund.

Sunt persoane care vin la terapie pentru ca au o asemenea nevoie de performanta incat isi neglijeaza sau anuleaza nevoile familiale, personale de evolutie interioara. Observandu-se  mai atent si intrand intr-o sedinta de respiratie pneuma cu intentia de a constientiza legaturile adanci intre nevoia de performanta manifestata in exterior si propriile elemente interioare. Constientizeaza  faptul ca la nivel profund aceasta nevoie era interconectata cu experiente  din copilarie traite in relatia cu familia.

O persoana a venit la terapie pentru ca, desi  este un intreprinzator privat de suces (financiar) nu se mai putea opri, nevoia de a face bani de dragul banilor si impotriva valorilor umane era interconectata la nivel inconstient cu experienta nasterii intr-o familie care nu avea posibilitatea de a-i asigura cele necesare .

Asadar vorbim de relatii din exteriorul fiintei noastre, aflate si ele in legatura cu relatiile din interiorul nostru. Insa nu sinele nostru adevarat se manifesta in aceste ganduri, emotii, actiuni, determinate de frici inconstiente. Avem prietenii pe care ii avem, avem relatiile pe care le avem, avem acele ocupatii sociale, profesionale si facem ceea ce facem pentru ca toate acestea sunt interconectate cu relatiile din interior. Sunt proiectii in exterior a propriului interior. Nu relatiile cu cei din jur sunt cele  care ne dau  starea de confort sau inconfort, ne fac fericiti sau nefericiti, ci relatiile dintre elementele interiorului nostru si nu ma refer numai la cele fizice, biologice.

Dar pentru ca familia si societatea ne-au educat sa le vedem mai intai pe cele din exterior, in incercarea de a regla exteriorul pe aceasta fundatie ne indepartam si lasam nerezolvate, nelucrate aceste relatii, aceste interconexiuni  din interior. Proiectam in afara prin preferintele sau antipatiile pentru unele persoane, activitati, etc, tocmai  elementele mai mult sau mai putin blocate din interiorul nostru.

Credintele noastre devin conditionate de frici, lipsa de armonie din interior.

Tot ceea ce avem, tot ceea ce  facem, tot ceea ce suntem in exterior este o reflexie a interiorului.

Si prin aceste interconexiuni inconstiente punem etichete si categorisim  exteriorul. Daca exteriorul corespunde interiorului nostru ne apropiem de el, daca nu, ne indepartam de el. Ce am face insa daca interiorul ar fi in armonie, cum am vedea lumea, ce ar reflecta de aceasta data ea?

Terapia si respiratia pneuma ofera posibilitatea efectuarii unei calatorii in interiorul nostru, in memoria adanca si profunda si identificarea acestor interconexiuni.

Putem afla gandurile, emotiile, cuvintele, comportamentele noastre, cat si atitudinea fata de ceilalti oameni, de profesiile pe care ni le alegem. Cum am cauta si trai fericirea daca am constientiza aceste interconexiuni interior-exterior ale fiintei noastre? Probabil doar atunci am fi liberi cu adevarat, liberi si eliberati. Atunci am putea constientiza si separa care din gandurile, emotiile, comportamentele noastre sunt din frica si care sunt cu adevarat din iubire. Ne-am da seama cum ar fi gandurile, emotiile si comportamentele noastre daca ar fi libere neconditionate  de frici si de trecutul inconstient.

Vrei sa-ti traiesti in continuare viata prin ganduri, emotii, comportamente, credinte care au la baza frica sau iubirea?

Orice cunoastere, orice schimbare, orice transformare nu poate avea ca punct de plecare decat interiorul nostru. Daca dorim sa se schimbe ceva in exterior, acest lucru se va intampla doar prin schimbarea interioara. Iar pentru aceasta este important sa cunoastem ce se afla in interiorul propriu.

Nimic important nu se poate intampla in afara pana nu ne cunoastem si cele mai adanci colturi din interiorul nostru, pana nu vom putea raspunde la intrebarea :

-De ce facem ceea ce facem? De ce gandim ceea ce gandim? Ce emotie avem fiecare in acest moment, si de unde vine? Din interior? Ce facem acum, si de ce facem ceea ce facem?

Gandurile, emotiile si actiunile care iau nastere din teama si frica vor transforma relatiile cu ceilalti in relatii de posesie, in relatii de servitute, in asteptari ca ceilalti sa ne satisfaca acel ceva asteptat. Daca ne satisfac vom numi relatia respectiva iubire, daca nu o satisfac lipsa de iubire, oprirea iubirii, nu ma mai iubeste.

Un om care nu se iubeste, care nu se intelege si nu se accepta in totalitate nu va putea avea niciodata o relatie sincera. Va ascunde in spatele cuvantului iubire propriile sale frici ascunse in istoria vietii, in experientele traite, in suma credintelor sale.

Prin practicarea terapiei si respiratiei Pneuma avem posibilitatea unei calatorii in interiorul nostru, pentru identificarea sii constientizarea amplificata a elementelor existente, a proiectiilor sale in exterior.

Suna si programeaza-te la o sesiune de Terapie si Respiratie Pneuma la cabinetul de psihoterapie Psihodad.

Psihoterapeut: Dan Dumitru Otrocol